مسلماً همه شما دوستان عزیز با گوشیهای نوکیا خاطرههای زیادی دارید و در هر خانواده ای میتوان حداقل یک گوشی ساخت این شرکت را پیدا کرد و این، عمق نفوذ نوکیاست. با به روز باش همرا باشد در سفر زمان:
امروز همگی ما در نقطه ای ایستادیم که عملاً دیگر شاهد تولید گوشیهای خاطره انگیز و دوست داشتنی نوکیا نخواهیم بود ولی میتوانیم از این به بعد بابت این قضیه هم خوشحال باشیم که این ارتش پر افتخار به زیر پرچم شرکت قدرتمندی چون مایکروسافت خواهد رفت. در ادامه این مقاله برای شما عزیزان مجموعه ای از بهترین، مهمترین، زیباترین و خلاقانه ترین گوشیهایی که فنلاندیهای معروف تولید کردهاند را معرفی خواهیم کرد.
Nokia 1011
شاید زیاد بی ربط نباشد که بگوییم این گوشی اولین تلفن همراه واقعی تولید شده توسط نوکیاست. شما میتوانید با نگاهی به وب سایت Nokia Museum تمامی گوشیها و ابزارهایی که توسط نوکیا تولید شدهاند را ببینید و از مشخصات و ویژگی های آنها مطلع شوید. این گوشی بی شک یکی از مهمترین گوشی هاییست که نوکیا تولید کرده و آن را میتوان شروع حرکت نوکیا به سمت مدرنیته در طراحی و تولید ابزارها به نحوی که در آن به نیازهای کاربران اهمیت داده میشود، دانست و دانستن این موضوع خالی از لطف نیست که، این تلفن همراه که در سال 1992 میلادی تولید شده اولین گوشی نوکیا بود که توانایی پشتیبانی از شبکههای ارتباطی GSM را دارا بوده است.
Nokia 2110، Nokia 6110
Nokia 2110 شاید اولین گوشی نباشد که رینگ تون معروف نوکیا (که قسمتی از یکی از اجراهای گیتاریست معروف ایتالیایی Francisco Tárrega است) را مورد استفاده قرار داد ولی بیشتر آشنایان این نوای دوست داشتنی اولین بار در سال 1994 و توسط این گوشی بود که "زنگ خور معروف نوکیا" را شنیدهاند. بعدها این گوشی توسط نوکیا کمی ارتقا داده شد و در غالبNokia 6110 در سال 1997 به بازار عرضه شد که هدف اصلی این گوشی و دیگر تلفنهای سری 6xxx نوکیا بازار کسب و کار پیش روی آن زمان بود. البته این را هم بگوییم که غالب این بهبود ها نسبت به Nokia 2110 کاهش اندازه گوشی و افزایش زمان مکالمه بود. نکته جالب بعدی هم این است که Nokia 6110 اولین گوشی نوکیاست که از یک پردازنده ARM به عنوان واحد پردازش گر مرکزی استفاده کرده است.
Nokia 8110
این گوشی که در سال 1996 به بازار عرضه شد هم بازار کسب و کار و حمل راحت و البته (در آن زمان) شیک و باکلاس آن زمان را هدف میگرفت و قسمت جذابب این گوشی هم آن بود که Nokia 8110 از یک صفحه متحرک که روی دکمههای صفحه کلید میآمد استفاده میکرد. سه سال بعد این گوشی به صورت بسیار جذاب و البته جالبی در فیلم هالیوودی Matrix و به وفور مورد استفاده قرار گرفت که نشان از محبوبیت بالای آن و البته قدرت نفوذ این گوشی در دنیای تکنولوژی داشت.
Nokia 9000
این گوشی را شاید بتوان بسیار جلوتر از زمان خود دانست و وقتی که در سال 1996 توسط نوکیا به بازار عرضه شد میتوانستیم آن را رویای هر بیزینس منی بدانیم. استفاده از یک صفحه کلید کامل QWERTY، پردازنده 24 مگاهرتزی و یک صفحه نمایش دات ماتریکس 5.4 اینچی را میتوان در قله های طراحی و جذابیت یک ابزار همراه برای دنیای تکنولوژی دهه 90 میلادی دانست.
Nokia 8210
Nokia 8210 که در سال 1999 به بازار عرضه شد را میتوان یکی از بزرگترین دستاوردهای مهندسان نوکیا دانست. آنها برای اولین بار توانسته بودند برای یک گوشی تلفن همراه یک آنتن داخلی طراحی کنند که دیگر آن زائده ی معروف آنتن را در قسمت بالایی گوشی به همراه خود نداشت و بسیار جالب بود که برای اولین بار وزن یک تلفن همراه به 79 گرم برسد. همچنین درگاه مادون قرمز و بازی معروف Snake هم از ویژگیهایی است که Nokia 8210 با آنها توانسته هنوز هم آنقدر جذاب باشد تا بتوان آن را در دست بعضی از وفاداران به گوشی های تلفن همراه قدیمی دید.
Nokia 1100
این گوشی که مطمئناً معرف حضور همه شما دوستان است را میتوان نمادی از قدرت نوکیا دانست. از سال 2003 تا به امروز میزان فروش Nokia 1100 در سرتاسر دنیا به 250 میلیون گوشی رسیده است که پرفروش ترین تلفن همراه و تا مدتی پیش هم پرفروش ترین ابزار الکترونیکی طول تاریخ بوده است. Nokia 1100 که توسط مرکز طراحی نوکیا در کالیفرنیا طراحی شده بود امکانات کاربردی چون تماس صوتی، پیام رسانی متنی، ساعت هشدار، چراغ قوه داخلی و بازی معروف Snake را در کنار مقاومت بسیار بالای بدنه به کاربران ارائه میداد که همین امکانات ساده باعث شده تا این گوشی جزء خاطره انگیزترین ابزارهای تولیدی نوکیا همیشه در یاد ما باقی بماند.
Nokia 3310
این گوشی که بعد از Nokia 3210 به بازار عرضه شد علاوه بر زیبایی امکانات بیشتری نسبت به Nokia 8210 داشت و در سال بعد از آن به بازار عرضه شد. پشتیبانی از شبکه دوبانده GSM900/1800، طراحی زیبا و استفاده از دکمه معروف “c” برای بازگشت به منوی قبلی از بارزترین ویژگیهای این گوشی ساخت کارخانه کپنهاگ نوکیا در دانمارک بوده که شرکت توانسته تا به امروز 126 میلیون عدد از این گوشی به فروش برساند. برای فهمیدن میزان موفقیت فروش این گوشی به این نکته توجه کنید که مجموع فروش همه مدلهای iPhone تولیدی اپل از زمان معرفی اولین آنها در سال 2007 تا پایان سال 2013 میلادی عدد 421 میلیون بوده است. یعنی نوکیا تنها با تولید یک مدل گوشی توانسته به میزان یک سوم تمامی تولیدات آیفون تا به امروز فروش داشته باشد. دیگر خودتان تخمین بزنید که میزان موفقیت Nokia 3310 در بازار تلفن های همراه به چه اندازه بوده!!
Nokia 7650
بله؛ بالاخره سیستم عاملها هم به گوشیهای نوکیا قدرت بخشیدند و برای اولین بار سیستم عامل Symbian در یکی از گوشیهای نوکیا مورد استفاده قرار گرفت. همچنین این گوشی، اولین تلفن همراه تولیدی نوکیا بود که از یک دوربین در پشت دستگاه استفاده میکرد. امکانات دیگری که این گوشی از آن بهره میبرد توانایی ارسال و دریافت MMS و E-Mail، درگاه بلوتوث و مادون قرمز، GPRS و در نهایت پشتیبانی از JAVA و EPOC بوده است که هر کدام در سال 2002 میتوانستد به عنوان انقلابی در این حوزه به حساب آیند.
Nokia 6800
گوشی پروانه ای. این گوشی هم جز پروژههایی بود که بسیار خلاقانه و البته با ریسک بالا طراحی شده بود. ابزار پیام رسانی هم جزء القابی بود که به Nokia 6800 نسبت داده میشدند چون علاوه بر ظاهر آن، که با پشتیبانی از صفحه کلید دو تکه غیر معمول QWERTY شکل میگرفت، مجموعه ای از بهترین ابزارهای ارتباط متنی آن زمان چون E-Mail و بعضی امکانات اختصاصی BlackBerry به Nokia 6800 قوت می بخشیدند.
Nokia 6600
خوب دوستان عزیز با یکی از معروف ترین و آشنا ترین گوشی های تولیدی نوکیا در خدمت شما هستیم. انقلابی از نوکیا در سال 2003 میلادی که یک نکته بسیار جالب در مورد این گوشی قیمت 600 یورویی آن در زمان عرضه بود. در حقیقت این گوشی یک محصول High-End در آن دوران به حساب می آمد که بلوتوث، درگاه مادون قرمز، تم های قابل تعویض محیط کاربری، پشتیبانی از درگاه حافظه MMC، سیستم عامل Symbian و قابلیت نصب نرم افزار های جاوا و ePOC ( همان نرم افزارهای با فرمت sis ) و دوربین VGA، در کنار بدنه مستحکم که میتوانست به این گوشی لقب " جان سخت " را دهد، از ویژگی های Nokia 6600 بود.
Nokia N-Gage
برای مدتی کوتاه، یکی از بزرگترین حملاتی که انحصار Nintendo در دنیای کنسولهای بازی دستی را تهدید میکرد Nokia N-Gage بود. این گوشی میتوانست پروژه موفقی باشد ولی با این شرط که نوکیا بیشتر روی طراحی قسمت جلویی آن و مکان اسپیکرها و میکروفون دقت میکرد. با این حال آمارها حکایت از فروش 3 میلیونی Nokia N-Gage دارند که در مدت 3 سال دارند که با پیش بینی های نوکیا برای فروش این محصول بسیار فاصله دارد.
Nokia 7600
یک طراحی جدید و تا حدی هم نامأنوس در سال 2004. این گوشی باوجود اینکه نقطه عطفی برای نوکیا به شمار نمی آمد، ولی میتوان آن را یکی از اولین گوشیهایی نامید که از شبکههای ارتباطی 3G پشتیبانی میکرد و البته یکی از عجیب و غریب ترین طراحیهای عرضه شده توسط نوکیا که کاربر را مجبور میکرد زمانی که میخواهد پیامی ارسال کند برای حفظ تعادل، گوشی را با هر دو دست خود بگیرد تا مبادا این قطره زیبای نوکیایی از دستش بر زمین نریزد.
Nokia 7610
پیش از اینکه در مورد طراحی این گوشی صحبت کنیم باید به شما این نکته را بگوییم که Nokia 7610 اولین گوشی شرکت بود که از دوربین یک مگاپیکسلی استفاده میکرد و به صورت پیش فرض نرم افزار Kodak Photo Sharing روی آن نصب شده بود. محل قرار گیری کلیدهای این گوشی که به نحو عجیب و غریبی طراحی شده بود، انگشت شصت کاربر را وادار میکرد برای دسترسی به همه دکمه ها، با زوایای بسیاری بچرخد و طبعاً این قضیه میتوانست برای بسیاری از مشتریان نوکیا چندان دلچسب نباشد.
Nokia 7280
Nokia 7280 یا lipstick phone هم از دیگر طراحیهای عجیب و غریب نوکیاست که البته در سال 2004 توانست در لیست بهترین و زیباترین طراحیهای سال مجله فورچون قرار گیرد. این گوشی از دوربین VGA و امکانات ارتباط سلولی بسیار خوبی برخوردار بوده که نشان داده نوکیا هیچ گاه ترسی از بابت طراحیهای نوآورانه خود نداشته است. شما در این گوشی نمیتوانید هیچ صفحه کلیدی را مشاهده کنید و همه کارها توسط Navi-spinner معروف این گوشی که در قسمت بالای سمت راست آن قرار دارد انجام میگرفته است.
Nokia 7710
قطعاً باید این را گفت که Nokia 7710 هم بسیار از زمان خود جلوتر بود. Nokia 7710 اولین تلاش شرکت برای عرضه گوشیهای با صفحه نمایش لمسی که به نحو بسیار خوبی هم طراحی شده بود به شمار می آید که سرشار از پتانسیلها و امکانات فراوان بود. اما از بد روزگار، به برهه زمانی بدی برخورد کرد. در حقیقت این گوشی در سال 2004 که اذهان عمومی با دنیای لمس صفحه نمایش به جای فشردن کلیدهای فیزیکی ارتباط خوبی برقرار نمیکرد، محکوم به شکست بود و نتوانست به تعداد فروش بالایی برسد. (به نظر شخصی خودم این گوشی واقعاً حیف شد :دی).
Nokia 9300
گوشی موبایل تبدیل شونده نوکیا که باز هم نمادی از خلاقیت عالی فنلاندی هاست. Nokia 9300 که در سال 2005 به کاربران معرفی شد در اصطلاحِ بازاری، به صورت لپتاپی طراحی شده بود که با بسته بودن درب آن میتوان دستگاه را به صورت یک تلفن همراه دید و در حالتی هم که درب آن باز شود شما با یک مینی نت بوک با رزولوشن 640 در 200 پیکسل روبرو خواهید شد.
Nokia 770 Internet Book
اولین ابزار تولیدی نوکیا که با سیستم عامل برپایه لینوکس Maemo (که بعدها به MeeGo تغییر نام داد) تولید شد و در زمان خود تحسین بسیاری از منتقدان دنیای تکنولوژی را برانگیخت. تبلتی که امکاناتی از قبیل وبگردی بیسیم، عملیات مربوط به E-Mail، رادیو اینترنتی، خبر خوان RSS، کتابخوان الکترونیکی و چند قابلیت مالتی مدیای خوب در کنار صفحه نمایش 4.1 اینچی در آن زمان میتوانست بسیار مطلوب و رویایی به نظر آید.
Nokia N93
یکی از طراحی های میان ابزاری نوکیا که با حالت خاص خود میتوانست به مسابه یک دوربین فیلمبرداری با طراحی بسیار شبیه به دوربین های فیلمبرداری مورد استفاده قرار گیرد. دوربین مورد استفاده در این گوشی هم از لنز های معروف کمپانی Carl Zeiss بهره میبرد که بعد ها، سنسورهای تولیدی این شرکت در بسیاری از گوشی های تولیدی نوکیا مورد استفاده قرار گرفت.
Nokia N95
بی شک یکی از پر سر و صدا ترین گوشی های تولیدی نوکیا همین گوشی معروف Nokia N95 است. هیچ گاه نمیتوانیم از یاد ببریم، زمانی که N95 در سال 2007 به صورت رسمی عرضه شد. دوربین 5 مگاپیکسلی با لنز Carl Zeiss آن در کنار طراحی اسلایدر دو طرفه آن که با کشیدن صفحه نمایش در یک طرف کیبورد زیبای شماره گیری آن نمایان میشد و با کشیدن این صفحه در جهت دیگر هم دکمه های مدیا پلیر آن خود نمایی میکرد. همچنین اگر بخواهیم اولین iPhone Killer دنیای تکنولوژی را معرفی کنیم قطعا Nokia N95 شایسته این لغب خواهد بود.
Nokia N97
صفحه نمایش بزرگ، کیبورد با کیفیت و بسیاری قابلیت های کاربردی دیگر از ویژگی های Nokia N97 است و اما در مورد این گوشی چه چیز اشتباه بود؟ مطمئنم که همه شما جواب این سوال را به خوبی میدانید، سیستم عامل و صفحه نمایش لمسی مقاومتی.
Nokia E71
اگر Nokia N95 و N97 تلاشهایی برای از میان برداشتن آیفون بودند، این گوشی هم یکی از حرکات استراتژیک نوکیا برای از دور خارج کردن BlackBerry بود. آیا به نظر شما E71 در انجام این مأموریت خطیر، موفق بود؟
Nokia X7
این گوشی که اولین دستگاه تولیدی نوکیا از سری X بود (X مخفف Xpress است) اولین دستگاهی از این سری بود که از سیستم عامل Symbian^3 استفاده میکرد که این سیستم عامل بعدها به Anna وسپس به Belle تغییر نام داد تا نسخه Belle آخرین ویرایش سیستم عامل Symbian باشد که توسط نوکیا توسعه داده شد.
Nokia N9
این گوشی به نظرتان آشنا میرسد؟ بله طراحی مشابه اسمارت فونهای امروزی نوکیا اما این بار با روحی از جنس MeeGo که با افق ناموفق نوکیا قصد داشت تا Android گوگل و iOS اپل را زمین گیر کند، ولی نتیجه چه شد؟! این گوشی تقریبا همه امکانات و ویژگی های یک پرچمدار برای معرفی در سال 2011 را داشت ولی یک مشکل بزرگ سر راه خود داشت و آن هم ضعف بُعد نرم افزاری آن و عدم پشتیبانی خوب توسعه دهندگان نرم افزارهای کاربردی از سیستم عامل MeeGo بود. در حقیقت میتوان Nokia N9 را بزرگترین تلاش نوکیا برای بدسپت آوردن سهم بیشتر از بازار قبل از مهاجرت به سمت Windows Phone دانست.
Nokia 808 PureView
آخرین اسمارت فون تولید شده با سیستم عامل قدیمی Symbian که رکورد دار بزرگترین سنسور دوربین تلفن های همراه نیز میباشد. سال 2012 که این گوشی به بازار معرفی شد توانست جوایز بسیار زیادی در زمینه های عکسبرداری و نوآوری دنیای IT را ازآن خود کند. فناوری PureView Pro مورد استفاده در این اسمارت فون میتوانست با استفاده از تکنیک های Pixel Oversampling تصاویری با ابعاد بسیار زیاد، نور و حساسیت تصویر بیشتر تصویر و در عین حال قابلیت افزایش بزرگنمایی بدون افت کیفیت را ارائه کند که هنوز هم یکی از بهترین سنسور های موجود در دنیای دوربین های گوشی های هوشمند به حساب می آید.
Nokia Lumia 800
Nokia Lumia 800 در حقیقت اسمارت فونی با کالبد Nokia N9 ولی اینبار با روحی از جنس Windows Phone بود که میتوان آن را شروعی برای قدم گذاشتن نوکیا در وادی دوست داران سیستم عامل موبایلی مایکروسافت دانست. اقدامی که در نهایت منجر به پیوستن کامل بخش ابزارها و سرویس های نوکیا به مایکروسافت شد.
به هر حال ما امروز در نقطه ای ایستاده ایم که دیگر شرکتی به صورت مستقل با نام نوکیا، ابزارهای هوشمند تولید نخواهد کرد ولی همیشه میتوانیم در یاد و خاطره خود زمانی را داشته باشیم که نوکیا یکه تاز نوآوری و امپراطور دنیای تلفن های همراه بود و هیچ شرکتی یارای این را نداشت که حتی به این جایگاه نزدیک شود.