شرکت اپل و محصولاتش نیاز به تعریف و توصیح ندارند اما مطلب مهمتری که باعث موفقیت این شرکت در دنیای فناوری ارتباطات شده است عزم خلل ناپذیر و تلاش بی وقفه آنها برای تحقق بخشیدن به ایده های جدید است. با شناختی که تحلیلگران از این شرکت دارند همه متحد القول هستند که این شرکت به هر چه خواسته، رسیده است.

مدار ساده و طلایی رنگ سیمکارت را همه ما میشناسیم. این قطعه در تمام تلفن های هوشمند و تبلتها دیده میشود. مشترکین شبکه های GSM از روز اول از سیم کارت استفاده کرده اند و به تازگی شبکه های مخابراتی CDMA مانند Verizon و Sprint هم از زمانی که شبکه های LTE براه افتاده اند از سیم کارت برای شناسایی مشترکین خود استفاده میکنند.

اما اپل از زمان تولید iPhone دوست داشته است از شر این سیم کارت خلاص شود و در گذشته هم در تلاشهای زیادی برای بکار گیری سیم کارت های داخلی و دائمی انجام داده است اما بالاخره اپل دست به کار شده و در محصولات اخیرش یعنی iPad Air 2 و iPad mini 3 از سیکارت جدید که قابل برنامه ریزی است بهره گرفته است.

این سیم کارت جدید که Apple SIM نام دارد هنوز قابل جداسازی است و مشترکین سرویس های مخابراتی که هنوز از این نوع سیمکارت ها پشتیبانی نمیکنند میتوانند سیم کارت های معمولی را در محل خود قرار دهند اما نکته مهم اینجاست که اپل، حرکت را آغاز کرده است و بطور حتم تا یکی دو سال دیگر اثری از سیم کارت در محصولات اپل دیده نخواهد شد.

Apple SIM قابلیت برنامه ریزی و تنظیم دارد به این معنی که تمام مشترکین میتوانند مشخصات شبکه سرویس دهنده خود را به صورت نرم افزاری بر روی سیم کارت ذخیره کنند و بدین ترتیب نیازی به درآوردن و یا تعویض سیم کارت نخواهند داشت.

این سرویس فعلاً در شبکه های مخابراتی آمریکا و بریتانیا قابل بهره برداری است و انتظار میرود بقیه سرویس دهنده های دنیا نیز بزودی پشتیبانی خود را از این نوع سیم کارت آغاز کنند.

اگر دقت کنید میبینید که هر بار که اپل تصمیم به ارائه فرمول یا روش جدیدی برای استفاده از سیم کارت کرده موفق شده است. اگر به iPhone که در سال 2007 عرضه شد نگاهی بیاندازیم میبینیم که ایده "گیره کاغذی" اپل برای قرار دادن سیم کارت در محل خود کاملاً عجیب به نظر میرسید اما همین گیره ظزیف امروزه در اکثریت تلفن های همراه برای جا گذاری سیم کارت استفاده میشود.

حرکت بعدی اپل کنار گذاشتن باطری های جداشدنی در اسمارت فون ها بود که در این زمینه هم موفق عمل کرد. مورد دیگر ابداع SIM Tools است که یک قطعه ظریف فلزی و سنجاق مانند است و امروزه در جعبه اکثر گوشی های جدید وجود دارد.

نمونه بعدی بکار گیری استاندارد 3FF یا همان micro-SIM بود که اپل برای اولین بار در سال 2010 در iPad استفاده کرد. استفاده از micro-SIM به معنی بوجود آوردن ناسازگاری بزرگ با بسیاری از دستگاه های GSM بود که برای کاربران این شبکه ها رنج عظیمی را به همراه داشت.

اما با گذشت زمان که تقریباً یک سال طول کشید شرکت های سرویس دهنده موبایل شروع به ارائه micro-SIM کردند. اپل از آن زمان هیچوقت به گذشته نگاه نکرد و با شهامت راه جدید را با عرضه iPhone 4 ادامه داد.

استاندارد بعدی، 4FF یا همان nano-SIM است که در حال حاضر در iPhone ها و iPad های جدید اپل بکار رفته است. اپل ابتدا در کنسرسیومی متشکل از شرکت های تولید کننده دیگر بر سر نوع دیگری از سیم کارتهای پیشرفته nano به بحث و مجادله پرداخت اما سرانجام پیروز شد و چند ماه بعد، iPhone 5 را با nano-SIM خودش به بازار عرضه کرد.

هم اکنون بسیاری از شرکت های تولید کننده موبایل در صدد هستند از استاندارد ابداعی اپل پیروی کنند ولی هنوز بسیاری از آنها از قافله عقب هستند. حتی اسمارت فون جدید Samsung Galaxy S5 هنوز از micro-SiM استفاده میکند.

قدرت و تسلط بلامنازع اپل در بازار تلفن های همراه این امکان را برایش فراهم میکند که به راحتی با شرکتهای قدرتمند که به سادگی تسلیم هر استاندارد جدیدی نمیشوند مبارزه کند و آنها را تسلیم خواست خود نماید.

و حالا با ارائه استاندارد Apple SIM فعلاً تنها چند شرکت سرویس دهنده هستند که با این استاندارد همراه خواهند بود. شرکت های AT&T, T-Mobile, Sprint و شرکت انگلیسی EE از آن جمله هستند که البته جای Verizon هنوز در این لیست خالی است.

به وضوح مشخص است که اپل با یک حرکت، تمام این شرکت ها را مجبور به وفق دادن سرویس خود با استاندارد جدیدش مینماید. اپل با ارائه Apple SIM در واقع به همه شرکتهای سرویس دهنده هشدار داده است که بهتر است هر چه زودتر دست بکار شوند وگرنه با ورود محصولات بعدی اش، مشتریان پر و پا قرص iPhone و iPad را در سرویس خود از دست خواهند داد.

منسوخ شدن سیم کارت برای مشترکین شبکه های GSM بسیار ایده آل و نشانه آزادی است چرا که به راحتی میتوانند تلفن همراه خود را بدون نگرانی از پشتیبانی آن توسط سرویس دهنده های مختلف عوض کنند. با این حال، سرعت بالای اپل در نوآوری و تغییر اکوسیستم بازار در بکار گیری استاندارد های جدید، انتخاب های کاربران را تا حد زیادی پراکنده و متنوع کرده است.

نیاز به تعویض سیم کارت از اسمارت فون های Android به iPhone و بالعکس کاربران بسیاری را محدود به یک سرویس دهنده خاص میکند اما اگر اپل در اجرای استاندارد Apple SIM پافشاری کند (که ظاهراً هم همینطور خواهد شد) آتش داغی را زیر سرویس دهنده های مختلف روشن خواهد کرد تا آنها را مجبور به پیاده سازی این استاندارد نماید.

اپل با این کار، راه تعویض سرویس دهنده ها را برای مشترکینی که از اسمارت فون های مختلف استفاده میکنند بسیار هموار خواهد کرد.

منبع: theverge